SEO: rel=”nofollow”> Links, Effective Commenting on Blogs and Directory Submisisons

When roaming the blogosphere pay attention to the type of link you are going to be getting from your comment on a blog post. We white hat SEO people know the value of a great comment on a blog. But we also know how to pick the blogs that either have a lot of traffic which will send us traffic or we know which ones will actually pass their link value on to our client’s sites or to our own.

Checking for “No Follow Links”

As a general rule Word Press blogs by default automatically add the “no follow” title to the links to blog comments. So be sure to check the links on the comments area before choosing to spend 20 to 30 minutes writing a comment on a blog that has a low traffic. While on the page right click anywhere on the page and choose “view source”. This will bring up the code that the browser reads and interprets it into what you see when using the browser.

Now search for (Ctrl+f) the phrase “rel=”nofollow”>” or even just “nofollow” and be sure if you see find any with inside of a link tag which looks like this:

<a xhref=”http://stuthewise.blogspot.com/2007/01/i-got-tagged-now-im-it.html” mce_href=”http://stuthewise.blogspot.com/2007/01/i-got-tagged-now-im-it.html” rel=”nofollow“>5 things you probably didn’t know about me</a>

Then you know the comments section is not worth commenting on unless they have a high volume of traffic. There are also tools you can buy that check websites and web pages for nofollow links. A quick search on Google gave me this page; it seems to be an easy to use free tool:

http://www.toolbarn.com/web-tools/relnofollow/

There are also paid tools, like SEOELite.com. It checks for no follow links as well. Also be aware that many free directory submission today use the nofollow link. You’ll need to pay for the regular link that doesn’t’ have a rel=”nofollow” attribute in the link tag.

Checking for High Traffic Sites

Usually a highly traffic blog has many comments, probably about one comment for every 100 unique visitors in a day. In order to get them click on your link to your site is virtually an impossible task. So I do not suggest this approach. But this can be a great way to create a brand image because if you’re an avid blog commenter a person may see your comments on other similarly themed blogs and forums. So while commenting on certain blogs may not be great for traffic or link procurement it can be a great way to build a brand image.

This is why we still need to choose our blogs and forums carefully before we spend time adding value to someone else’s website. Each of us only has so many hours in a day to work day and each comment you post should be unique in order to keep you brand image alive and add value to that discourse community. So to further check for traffic I use the 1 to 100 rule and compare that to the Alexa.com traffic rank for that website. Or sometimes I just use the Alexa.com rank. These tools are abundant, but Alexa.com is the best place to for single queries. Don’t use a 3rd party tool that only allows you to make one request per submission that ridiculous.

What Suggestions Would You Like to Share?

This is where you type stuff in the comments section, go ahead were a fun discourse community.

5 thoughts on “SEO: rel=”nofollow”> Links, Effective Commenting on Blogs and Directory Submisisons

 1. Thanks, that’s a really helpful article…

  I’ve been wondering about this for some time, why some sites register as a link back and others don’t.

 2. great article that shows an easy way to show for the nofollow, there are also some speculations that google ‘nofollow’ links still give some score for ranking what do you guys think of that?

 3. La SEO Guy

  umm… well it use to be that Google’s algorithm didn’t include all instances or variations of a nofollow link. However, they have fixed this.

  Bottom line is that when we are talking strictly about getting a higher ranking, do follow links are more effective than the nofollow links.

  I will still get a nofollow if a do follow is not to be had. Or if I can get a lot of traffic from it. Plus there are other engines besides the mighty Google.

Comments are closed.